Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Antti Rinne paljastaa, miksi hallitusohjelma alkaa sanalla ”ilmastonmuutos” – ”Vastaus on hyvin yksinkertainen”

Lehtikuva

Pääministeri Antti Rinne paljasti puheessaan eduskuntaryhmän kokouksessa, miksi hallitus hallitusohjelma alkaa sanalla ”ilmastonmuutos”.

Rane Aunimo

Demokraatti

– Vastaus on hyvin yksinkertainen: ilmastonmuutos on hallitusohjelman ensimmäinen sana, koska emme halua sen olevan koko ihmiskunnan viimeinen.

Rinne muistutti, että ihmiset ympäri Eurooppaa ja maailmaa ovat erittäin huolissaan ilmastonmuutoksesta.

– Kun minun nuoruudessani lintsattiin koulusta mopoilun tai uusien tuttavuuksien takia, tänä päivänä nuoret ympäri Eurooppaa kerääntyvät kansallisten parlamenttien eteen osoittamaan mieltään heitä huolestuttavasta asiasta: ilmastokriistä. Heillä on vain yksi viesti meille päättäjille: tehkää se, mitä varten teidät on valittu päättämään yhteisistä asioista. Tehkää päätökset, joilla ihmiskunnan ja planeettamme tulevaisuus pelastetaan.

Rinne muistuttaa hallitusohjelman saaneen kiitosta monelta asiantuntijalta mutta myös muualta.

– Kun kesäkuussa eduskunnassa käsiteltiin pääministerin ilmoitusta hallitusohjelmasta, oppositiokin pääasiassa kiitti ohjelmaa. Kiitosten lisäksi oikeisto-oppositiolta kuultiin ristiriitaisia puheita siitä, että yhtäältä rahaa olisi pitänyt käyttää enemmän, mutta toisaalta sitä ei olisi saanut käyttää laisinkaan. Kuuluu oppositiopolitikkaan.

Rinne katsoi myös Suomen politiikan syksyyn.

– Epäoikeudenmukaisen aktiivimallin leikkurin poistaminen, eläkelupauksen ensimmäisen erän toteuttaminen ja hoitotakuun sekä hoitajamitoutuksen toteuttamisen valmistelu sekä työllisyysasteen nostamiseen tähtäävät toimet ovat syksyn isoja asioita.

Rinteen mukaan hallitus ei halua hakea työllisyyden kasvua rangaistuksin ja sanktioin, jotka kohtelevat ihmisiä eriarvoisesti.

– Siksi poistamme aktiivimallin leikkurin.

Syksyn aikana valmistellaan Rinteen mukaan myös sote-esitystä ja ratkaistaan Uudenmaan erillismalli sekä käynnistetään kaupunki- ja aluepolitiikan uuden tulemisen valmistelu.

– Koulutuksen, tutkimuksen ja tieteen kunnianpalautus käynnistetään.

Rinne lupasi myös, että SDP:n ministerit vierailevat jokaisessa Suomen kunnassa tämän vaalikauden aikana.

– Tulevaisuuslinja koskettaa koko Suomea. Kaupunkeja ja maaseutua, kasvukeskuksia ja kyliä. På finska och på svenska.

SDP täyttää tällä viikolla 120 vuotta ja juhlii lauantaina Turussa.

– Sosialidemokratia on liike, joka on syntynyt hyödyntämään yhteiskunnallisten murrosten tarjoamia mahdollisuuksia ja samalla vastaamaan tuottamiin negatiivisiin sivuvaikutuksiin. Ja olemme onnistuneet siinä poikkeuksellisen hyvin. Pitkin puolueen lähes 120-vuotista historiaa nämä sivuvaikutukset ovat olleet milloin sairauden ajan toimeentulon puutetta, milloin päivähoidon ja koulutuksen tarvetta, milloin liian pientä palkkaa tai yksinhuoltajaäitien sulkemista ulos yhteisön huomasta. Hyvinvointivaltio, jonka olemme yhdessä luoneet, on vastaus yhteiskunnallisen muutoksen negatiivisiin sivuvaikutuksiin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE